MiddagSymposium Depressie, angst, stemmingsklachten en suïcide


Depressie, angst, stemmingsklachten en suïcide
Wat kan je doen?


Depressie, stemmingsklachten en angst komen in onze maatschappij veel voor. Ze hebben een breed scala aan oorzaken en de mate van ernst varieert. Of u nu werkzaam bent als poh-ggz, huisarts, coach, psycholoog of hulpverlener binnen in een wijkteam, u zult allemaal geregeld cliënten of patiënten hebben die stemmingsklachten ervaren. 

Het is belangrijk om stemmingsklachten tijdig te signaleren en vast te stellen of het om een mildere vorm van depressie of angst gaat of dat doorverwijzen van groot belang is. Stemmingswisselingen kunnen een belangrijke indicator zijn van een disbalans in iemands leven. Afhankelijk van de oorzaak (bijvoorbeeld rouw, verlies, verslaving, stress, angst, etc.) kan de benodigde aanpak worden bepaald.

Er rust vaak nog een taboe op depressie, angst en suïcidaliteit. Het bespreekbaar maken van somberheid, angstgevoelens en gedachten over dood zijn echter van groot belang om de klachten aan te kunnen pakken. Hoe praat je als professional over deze klachten? Wanneer moet je je cliënt doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg en wat kan je goed zelf oppakken? Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en breed toepasbare methode, waar vaak al snel vooruitgang mee te boeken is. Maar er zijn ook andere interventies, behandelstappen en aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Het symposium vertelt u hier meer over.

Bij deelname is het boek Stemmingsklachten, Methoden, casuïstiek en oefeningen van Corrie Baas inbegrepen. 

Doelgroep
Hulpverleners (SPH, MWD), poh-ggz, coaches, trainers, arbo-/huisartsen , therapeuten en psychologen die werken met volwassen en/of jongvolwassenen. 

Meer informatie, het programma, toelichting op de inhoud en achtergrondinformatie leest u binnenkort ook in het online programmaboekje van het symposium op www.220916.logacom.nl

PROGRAMMA
13.30 uur – Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur – Depressie: signaleren, preventie en de inzet van Ehealth
Hester Duivis, psycholoog/onderzoeker
14.35 uur – Angstklachten en angststoornissen – wat – wie – waar
Dr. Irene van Vliet , psychiater bij Leids Universitair Medisch Centrum, werkgroeplid Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen en Zorgstandaard Angststoornissen.
15.15 uur – Koffie- en theepauze
15.45 uur – Cognitieve gedragstherapie bij angst en depressie, hoe werkt dat eigenlijk?
Janneke Ferwerda, gz-psycholoog i.o. tot specialist en cognitief gedragstherapeut VGCT, GGZ NHN.
16.20 uur – Suïcidepreventie bij depressie: suïcide bespreekbaar maken
Remco de Winter, psychiater bij de Parnassia Groep, senior onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
16.55 uur – Afsluitende borrel

Deelnamekosten: 
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 149,00 excl. BTW, dit is inclusief het boek Stemmingsklachten Methoden, casuïstiek en oefeningen van Corrie Baas (t.w.v. € 29.50), congresmateriaal, consumpties en borrel na afloop. 

Kortingen: 
Meerpersoonskorting: bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is. 

Aanmelden: 
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden. 

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht).